Att starta ett eget företag är spännande och fyllt av möjligheter, men det kan också vara en utmanande resa. Många nyblivna företagare stöter på samma fallgropar som kan hindra deras framgång eller till och med hota företagets överlevnad. Här delar jag med mig av några av de vanligaste fällorna och hur du kan undvika dem.
1. Otillräcklig marknadsundersökning
Många nybörjare är ivriga att komma igång och skapar en produkt eller tjänst utan att först ha undersökt marknaden ordentligt. Detta kan leda till att det inte finns tillräckligt med kunder eller att produkten inte möter ett verkligt behov. Detta blev tydligt när BBM flyttade från Stockholm till Västerås. En marknadskonsult anlitades för att göra en undersökning av marknaden i Västerås. Svaret var att det är några få konkurrerande aktörer i Västerås och att vi lätt skulle ta oss in på och få en bra bit av marknaden.
Efter 18 månader av slit kom det fram att Västerås med sina 158 000 invånare hade över 50 juridiska byråer varav flertalet hade över 10 anställda.
Konkurrensen var därmed större än väntat och likaså utmaningarna.
Tips: Gör en grundlig marknadsanalys, prata med potentiella kunder och testa din idé i liten skala innan du satsar stort.
2. Dålig ekonomistyrning
Att inte ha koll på företagets ekonomi är en vanlig fallgrop. Det kan innebära att man underskattar kostnader, inte sätter rätt pris eller missar att fakturera kunder i tid.
Lösningarna för detta är många och allt från att arbeta med excelfiler till kalendrar och post-it lappar är vanligare än många tror. Hitta vad som passar dig i ditt tidiga skede men planera för att hitta en lösning som helst erbjuder möjlighet att visuellt följa ordrar, inkomster, utgifter och viktiga datum.
Tips: Använd bokföringsprogram som erbjuder visuell tydlighet som passar dig som företagare och ditt bolag, sätt upp en budget och följ upp dina intäkter och kostnader regelbundet.
3. Underfinansiering
Att starta ett företag kräver ofta mer kapital än man tror och att inte ha tillräckligt med pengar kan leda till problem att betala räkningar eller utveckla verksamheten.
Tips: Ha en tydlig finansieringsplan, spara i förväg eller sök extern finansiering i god tid.
4. Bristande marknadsföring
Att skapa en fantastisk produkt är inte nog – du måste även nå ut till dina potentiella kunder. Många nyföretagare underskattar värdet av marknadsföring och marknadsföringskostnader.
Tips: Använd digitala kanaler som sociala medier, skapa en egen hemsida och satsa på att bygga ett starkt varumärke.
5. Otillräcklig kompetens eller rådgivning
Att sakna rätt kunskap inom exempelvis juridik, skatter eller försäljning kan bli kostsamt. Många nyföretagare försöker göra allt själva, vilket kan leda till misstag. Många anser att det är "dyrt" att anlita extern hjälp men då är motfrågan - I relation till vad anser du det vara dyrt?
Det är nog inte dyrt i relation till viten, böter, stämningsansökningar och konkurs.
Tips: Sök hjälp från experter, delta i företagsrådgivning eller nätverk för att få råd och stöd.
6. Ignorera lagar och regler
Att inte följa lagar och regler kan få allvarliga konsekvenser, från böter till att verksamheten får stängas ner. BBMs egna "Business Bootcamp" har hjälpt flertalet nystartade men även etablerade bolag få en bättre bild av vad som gäller för just deras verksamhet. Det stöd som ingår i detta paket har därefter gjort det möjligt för bolaget att vidareutveckla och skydda sin verksamhet.
Tips: Sök information och om nödvändigt extern hjälp att sätta dig in i relevanta lagkrav, registrera företaget korrekt och se till att du följer skatteregler och arbetsrätt.
Sammanfattning
Att undvika dessa vanliga fallgropar kan göra din företagsresa mycket smidigare och mer framgångsrik. Var noggrann i planeringen, sök råd när du är osäker och ha tålamod. Att driva företag är en lärorik process – varje misstag är en möjlighet att växa och bli bättre.
Lycka till med ditt entreprenörskap! 🚀
Har du fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.